zaterdag 25 april 2015

1e PURA VIDA-quiz


De eersteling van quizteam Pura Vida.  Telkens bestaat dan de vrees dat de quiz te moeilijk zal zijn, maar aangezien dit quizteam toch al een tijdje in het 'circuit' meedraait waren we er hier wel gerust in.  Yves DM vervoegde de billen aangezien Johan verhinderd was.

De quiz bestond uit 9 rondes en in totaal waren er 175 punten te verdienen.

De eerste ronde bestond uit een 'foto-opwarmronde' op 20 punten.  De foto's bestonden uit diverse personen, de vlag van een land (Moldavië !), een muziekgroep, stripreeks, vlindersoort, plantsoort, TV-serie enz...  Toch geen sterke ronde van ons; we behaalden slechts 7 op 20.  Bovendien bleek in deze ronde een link verborgen: in elk antwoord kwam een dier voor...

Rondes 2 & 3 waren algemene vragenrondes.  Bij ronde 2 hadden we vlug door dat dit ook een ronde was met een verborgen link: in elk antwoord kwam de naam van een Belgische gemeente voor.  Dit maakte het echter niet makkelijker maar toch scoorden we hier behoorlijk: respectievelijk 11/15 en 9/15.

De vierde ronde was een 'Scrabble ronde'.  Op het antwoordblad kregen we per antwoord het aantal letters + de totale woordwaarde cadeau.  Ter controle konden we deze ook nog eens invullen op een apart 'spelbord-blad'.  Ronde 5 was dan weer een algemene vragenronde.

Pauze: 19de plaats op 37 ploegen.

De zesde ronde was een klassieke alfabetronde die niet in volgorde gespeeld werd: 16 op 26.
Ronde 7 was een puzzelronde: 20 vragen die we allemaal konden invullen in het puzzelrooster.

Ronde 8 was de 'Kentucky-ronde'.  We wisten eerst niet goed wat we ons daarbij moesten voorstellen.  Maar we kregen een kaart van de Amerikaanse staat Kentucky met daarop alle county's.  De antwoorden bleken telkens de naam te zijn van één van die county's van Kentucky.  Een voorbeeldje: Welke Amerikaanse komedieserie liep op de Amerikaanse televisie van 1983 tot 1989.  De show draaide om een 7-jarige Afro-Amerikaanse jongen?  Antwoord: Webster.  En Webster is één van de 120 county's van Kentucky.  Héél originele ronde en blijkbaar enorm populair de laatste tijd in quizland. 


 Kaart met county's van Kentucky 

De laatste ronde was een 'finale-ronde': over 17 verschillende thema's werden telkens 2 vragen (één makkelijke/één moeilijke) gesteld.

Einde van de quiz: de billekes eindigen 14de op 37 ploegen.  Als we even in overweging nemen dat de top 10 één voor één quizploegen waren die wekelijks één of meer quizzen spelen, dan mogen we terecht trots zijn op deze prestatie.  En quizzen zoals deze mogen er meer zijn: mooi in elkaar gestoken, originele rondes, prikkelend (maar niet te moeilijk)...

Maar natuurlijk quizzen wij vooral om te leren. Van deze quiz onthouden we o.a. dat:

- Patisson een pompoen-achtige vrucht is die in het Nederlands ook wel keizers- of bisschopsmuts genoemd wordt.
- Xhosa het Zuid-Afrikaans volk is waartoe Nelson Mandela en Desmund Tutu behoren.
- Potlatch binnen de antropologie de term is voor bijeenkomsten tussen stammen die worden georganiseerd door rivaliserende stamleiders bij Noord-Amerikaanse indianen, waarbij slaven worden doodgeknuppeld, grote hoeveelheden voedsel worden opgegeten en soms vernietigd, of andersoortige, vaak kostbare, geschenken worden gegeven, welke eveneens na afloop vaak vernietigd worden.
-een theremin een elektronisch muziekinstrument is dat bespeeld wordt door de afstand tussen de handen en de antennes te variëren.

... en nog veel meer.


Zo speel je Super Mario Bros op de theremin...

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten