vrijdag 25 april 2014

3e Zwaluwkwis


Voor deze kwis trokken we naar Johan zijn "hometown": Wachtebeke.  Daar werd in 't Zwaluwnest (basisschool van het gemeenschapsonderwijs) een hersenpijniging in de vorm van een kwis georganiseerd.  Iets voor de billekes dus...

Er waren 24 kwisteams aanwezig en verspreid over tien rondes waren er maximaal 269 punten te behalen.

De eerste ronde was een puzzelronde met o.a. droedels, anagrammen, raadsels, logo's...  Deze ronde was niet van de poes en bezorgde ons heel wat kopbrekens.   Onze score op deze ronde was dan ook navenant...

Daarna volgde een ronde "In Vlaamse Velden".  Dit was geen specifieke vragenronde over de Vlaamse serie die onlangs op televisie te zien was, maar alle vragen hadden een link met deze serie.  Zo werd de vraag gesteld welke Belgische kantelpoortenfirma in 2008 het nieuws haalde door te weigeren allochtonen in dienst te nemen.  Antwoord: Feryn.  De link met de serie was dan hoofdrolspeelster Lize Feryn.  Een leuk gevonden en originele ronde.

Volgende ronde was een "lettergrepenronde".  We kregen een rooster met lettergrepen en door deze in de juiste volgorde achter elkaar te zetten kon je het antwoord vinden. 

We gingen verder met de muzieklinkronde.  We kregen een aantal muziekfragmenten te horen waarbij we zowel uitvoerder als titelnummer moesten geven.  Deze muziekfragmenten waren niet de eigenlijke vragen maar als je deze kon oplossen dan kon de uitvoerder of het titelnummer het antwoord zijn op één van de echte vragen die nadien gesteld werden.  Zo hoorden we tijdens de muziekfragmenten een liedje van de Vlaamse zangeres Petra.  Eén van de kwisvragen daarna was dan: wat is de naam van de historische stad en archeologische site in Jordanië die vooral bekend is omwille van zijn uit de rotsen gehouwde tempels en architectuur?  Antwoord: Petra!  Een heel fijne ronde waar we goed op scoorden.

                

      Petra!
 
Bij de (welgekomen) pauze stonden we ergens halfweg de rangschikking.  Na de onderbreking kregen we nog volgende rondes tussen de kiezen:

  • 6e leerjaar-ronde: een ronde met vragen over de leerstof die in het zesde leerjaar gegeven wordt (bleek toch dat we heel wat vergeten waren of niet goed opgelet hadden tijdens de lessen).
  • Geef jezelf punten-ronde: hierbij moesten we op het thema zelf onze punten ingeven van 1 tot 5.  Kwestie van onszelf goed in te schatten...
  • Fotoronde: vlaggen, personen, logo's etc...herkennen.
  • WK-ronde: we kregen op een blad 26 landenvlaggen te zien waarbij er vragen gesteld werden over één bepaald land dat deelneemt aan het WK voetbal.  Als toetje moesten we raden welke 2 landen NIET deelnamen aan het WK.
  • Vrouwen in  de muziek-ronde: allemaal liedjes met als titel (of in de hoofdrol) een vrouw.  Voor deze muziekfragmenten moesten we de uitvoerder geven.  Nota bene: deze ronde speelden we (net als de lettergrepenronde) correct.
Bekendmaking eindstand: de billekes eindigen op een mooie 9e plaats met 197 punten en een percentage van 73 %. 

Dit was een heel plezante en leuke kwis om te spelen, vooral door de originele rondes.  Hierbij een dikke pluim aan de organisatie.

En, tijdens deze kwis hebben we o.a. geleerd dat:

  • John McRae de schrijver is van het gedicht "In Flanders Fields".
  • de grootste kerk ter wereld in Ivoorkust staat: de Basilique Notre-Dame de la Paix.  Ze is een kopie van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.
  • Avogrado een Italiaans natuur- en scheikundige was die ontdekte dat er een fysische constante bestaat die de verhouding tussen het aantal deeltjes en hoeveelheid stof aangeeft.
  • de grootste Duitse militaire begraafplaats in België zich in Vladslo (Diksmuide) bevindt met maar liefst 25.000 gesneuvelde Duitse soldaten.
  • de enige steenkoolmijn in de Euregio Rijn-Maas die je ook ondergronds kan bezoeken gelegen is in Blegny (nabij Luik).

De billekes kwissen om te leren.  Op naar de volgende!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten